Anarşizm hakkında ...

#1
Arkadaşlar; Anarşizm hakkında Sosyalist Önderlerin görüşlerinin neler olduğunu kaynaklar ile tartışmak istiyorum. Anarşizme Marks, Lenin ve Troçki'nin bakış açısı nedir?
Anarşizme Türkiye Devrimci Önderlerinden Mahir Çayan,Deniz Gezmiş'in bakışları nelerdir?
Size göre Anarşizm sol mudur? Benim için devrimci kişiliklerin görüşleri ve teorisyenlerin bakışları çok önemlidir. Bu konularda duvar gibi sağlam olmak gerektiğini; Sosyalist devrimlerin eleştirilmesini doğru olarak görmediğimi söylüyıorum. Anarşistlerin 1905 devrimine ve 1917 devrimine bakışları nelerdir?
Bana göre Anarşizm Amerika ve düzen devletlerinin ısıttığı bir saçmalıktır?Aksini bana ispatlayabilir misiniz?
 
#2
Bana göre Anarşizm Amerika ve düzen devletlerinin ısıttığı bir saçmalıktır?Aksini bana ispatlayabilir misiniz?
saçmalık mı? sistem ağzı gibi yazmışsın pkk nin siyonist ve emperryal devlet işi demek gibi olmuş umarım böyle kastetmedin..

1. enternasyonel bir incele bu forumdada bukonu ile ilgili suat dostun pekçok yaızsı var

Marx'ın girişimleri ile, Bakunin ve anti-otoriter çevreler 1872 yılında gerçekleştirilen Lahey Kongresi'nde Enternasyonal’den ihrac edildiler ve yönetim merkezi New York'a taşındı. Diğer taraftan Enternasyonal'den ayrılan anarşistler 1872 yılında St. Imier Kongresi'nde Anarşist Enternasyonal'i kurdu.

1871 Paris Komünü'nün kurulmasına giden süreçte önemli bir faktör olarak gösterilen örgüt 1876 yılında kendini feshetti. Birliğin en güçlü döneminde 1.2 milyon üyeye sahip olduğu kabul edilmektedir.


anarşizm kendi içinde bir çok farklı dala ayrılır

http://www.enternasyonalforum.net/sosyalizm/1723-marx-ve-anarsizm-elestirisi.html

Marks ve Anarşizm – Rudolf Rocker / Lise Anarşist Faaliyet

Anarşist Enternasyonal 140. Yılında Toplanıyor | Anarşi Haber
 
#3
Anarşizm, insanın insan tarafından sömürüsünün ve tahakküm altına alınmasının ortadan kaldırılmasıdır

http://www.anarsihaber.org/

Anarşist Bakış

Feminist Mutfaktan Anarşist Tarifler Sitesi Nedir Nasıl Doğmuştur? buda bir farklılık olsun :) kadınlar anarşiszm de öndedir arka yada uanda değil en önde

Anarşist Rahip Don Gallo'ya Veda - Bianet


Anarşizm - Vikipedi basit sağlıksız bilgi sitesi

gerisinide az siz araştırın belirtiğim gibi forumda marks anarşizm üzerine pek çok tarafısz taraflı makale incele eleştrii mevcut
 
#4
Anarşizm, insanın insan tarafından sömürüsünün ve tahakküm altına alınmasının ortadan kaldırılmasıdır

http://www.anarsihaber.org/

Anarşist Bakış

Feminist Mutfaktan Anarşist Tarifler Sitesi Nedir Nasıl Doğmuştur? buda bir farklılık olsun :) kadınlar anarşiszm de öndedir arka yada uanda değil en önde

Anarşist Rahip Don Gallo'ya Veda - Bianet


Anarşizm - Vikipedi basit sağlıksız bilgi sitesi

gerisinide az siz araştırın belirtiğim gibi forumda marks anarşizm üzerine pek çok tarafısz taraflı makale incele eleştrii mevcut
 
#6
Marksizm Ve Anarsizm




Marksizm ve Anarsizm, gecen yuzyilin ortalarindan bu yana, devrimci sosyalizmin iki temel teorisidir. Bununla birlikte, bu iki teori, surekli birbiriyle kavgalidir. Conor McLoughlin, bu makalede, bunlari birbiriyle karsilastirarak ortak yonlerinin neler oldugunu sorguluyor.

Ilkin, bu iki dusunce akiminin tanimlanmasi gerekiyor: Anarsizm nedir? Marksizm nedir? Bir sure icin, bu iki dusunce akiminin daha sonraki donemlerdeki yandaslarini goz ardi ediyorum. Dolayisiyla, Marx'in dusuncelerinin stalinist, leninist ve sosyal demokratik yorumlarindan soz etmeyecegim. Bunun yerine, Marx ve Engels'in temel dusunceleri uzerinde duracagim.

Dusuncelerin temelleri
Anarsist bakis acisini yansitirken, Bakunin'in yazilarini kullanacagim. Bakunin, Marx'in tutarli bir muhalifiydi; bugun, onun temel argumanlari anarsistlerin cogu tarafindan kabul ediliyor. Ne Marx ne de Bakunin'in yazilarinin tam bir tutarlik gosterdigi soylenemez -Bakunin'in yazilari ozellikle parcali bir nitelige sahip; bununla birlikte, bu ikisinin yazilarini esas almak, soz konusu iki dusunce akiminin karsilastirilmasi acisindan bana en dogru yontem olarak gorunuyor.

Anarsizm ile marksizmin pek cok mustereklige sahip oldugunu soyledigim zaman, sanirim, kendilerini anarsist olarak isimlendiren insanlarin pek cogunun cani sikilacaktir: Hem anarsistler hem de marksistler materyalisttir. Her iki grup da, insanlarin dusuncelerinin icinde yasadiklari toplumsal ve ekonomik kosullar tarafindan bicimlendirildigine inanir. Dusunce eyleme zemin hazirlar, eylem dusunceyi tesvik eder.

Kapitalizmi kimler ortadan kaldirabilir
Her iki taraf da, degeri yaratan seyin emek oldugunu, uretim surecinde yaratilan degerin ucret disinda kalan onemli kisminin kar olarak kapitalistin cebine girdigini one suren Marx'in teorisini kabul eder. Yine ortaklasa kabul edilen gorus, uretim surecindeki rolu dolayisiyla isci sinifinin kapitalizmi yikma gucune sahip yegane sinif oldugudur.

Kapitalizmi yikmasi isci sinifinin kendi cikarinadir. Isciler, sinifsiz bir toplumu yaratma gucune sahiplerdir ve boyle bir toplumun yaratilmasindan yarar goreceklerdir. Hem anarsistler hem de devrimci marksistler, bunun ancak devrim yoluyla ve uluslararasi olcekte basarilabilecegini kabul ederler.

Marx'in "Kapital" basligini verdigi genis olcekli calismasi, ayrintili bir arastirmaya dayanir ve kapitalist sisteme yonelik esasli bir saldiri olarak kabul edilir. Marx'in kendi ifadesiyle, "Kapital" bir sentezdir; Weber, Ricardo, Adam Smith gibi sagci ekonomistlerden Proudhon ve Irlandali William Thompson gibi devrimcilere kadar genis bir dusunce yelpazesini bir araya getirir. Anarsistler, Marx'in kapitalizme yonelttigi bu elestiriyi kabul etmisler ve olumlu karsilamislardir. Hatta, Bakunin, Marx'in bu eserini Rusca'ya cevirmeye baslamistir (kitabin hacmini bilenler bunun ne buyuk bir emek gerektirdigini bilirler).

Gelin dost olalim?
Su halde, neden anarsistler ve marksistler gecmise sunger cekip birlikte yurumuyorlar?

Her seyden once, bunlar arasinda devletin niteligi konusunda esasli bir dusunce ayriligi daima var olmustur. Burada, devlet sozcugu ile icinde yasadigimiz ulkeyi kast etmiyoruz. Devlet, en iyi bicimde, egemen sinifin 'yurutme komitesi' olarak tanimlanir ve kucuk bir azinligin cogunlugu yonetmesinin aygitidir. Devlet, nihai olarak, guc kullanma tekelini elinde bulundurarak kendi iktidarini savunur ve muhafaza eder, elinde tuttugu baskici gucler araciligiyla patronlarin yonetimini asagidan gelen direnclere karsi korur.

Anarsistler, her zaman, devleti sinifsiz bir toplum icin varligi gerekli olmayan bir yapi olarak gormuslerdir. Devlet, tum kapitalist ulkelerde toplumsal yasama buyuk olcude mudahale eder; kimi durumlarda, egemen sinifin butununu, kolektif bir somuru bicimi icinde kendisinde cisimlestirir (eski Stalinist blogu olusturan ulkelerde oldugu gibi).

Marx ve Engels, devlete karsi her zaman ikircikli bir yaklasim icinde kaldilar. Cesitli kereler, devleti, iscilerin devrimde kendisinden yararlanabilecekleri yansiz [neutral] bir aygit olarak tanimladilar. Bu ikisi, 1848'de, Paris ayaklanmasindan sonra, "Komunist Manifesto"yu kaleme aldilar. Bu kitapcikta, Marx ve Engels, surekli olarak, tum uretimi, maliyeyi, ulasim ve iletisim araclarini kamulastiracak ve merkezilestirecek bir Isci Devleti'nden soz ederler. Ancak, iscilerin kendi devletlerini nasil kontrol edebilecekleri konusuna deginmezler.

Isci iktidari, ya da isciler uzerinde diktatorluk?

Ne var ki, Marx, 1871 Paris Komunu'nden sonra yazdigi "Fransa'da Ic Savas" baslikli kitabinda, bu kez devletin yerini alacak Komun Iktidari'ndan ve ureticilerin ozyonetiminden bahseder -ancak bunun tam olarak nasil gercekleseceginden soz etmez. Marx, "Gotha Programinin Elestirisi"ni kaleme aldigi 1875 yilina kadar, bulanik bir kavram olan proleterya diktatorlugu kavramina geri donmustur.

Buna karsilik, Bakunin, surekli olarak ve israrla, devletin devrimci rolu fikrine karsi cikti. 1873'te yazdigi "Devlet ve Anarsizm"de, Leninizmin zorba hukumetini, insanda saskinlik uyandiran bir sezgisellikle onceden gordu.

Marx'in ongordugu yeni toplumsal duzen, insanlarin kendi gereksinimlerine uygun olarak yerel ve bolgesel duzeyde asagidan kuracaklari orgut ya da birliklerin ozgur isbirligine degil, halkin iradesini yansitacagi varsayilan bilgili bir azinligin diktatoryal iktidarina dayanir.

1917 Rusyasi'nda, Bolsevikler Marx'in temel programini yasama gecirmeye giristiler. Tepeden kararlarla uygulamaya konan devlet kontrolundeki kamulastirma temelinde, fabrika komitelerinin ve sovyetlerin varligina son verdiler. Diger sol partilerin hepsi zora basvurularak cokertildi. Sonuc, 1980'lerin sonlarina kadar ayakta kalacak olan sefil bir Devlet Kapitalizmi oldu. Ne yazik ki, Bakunin'in ongorusu tamamen dogru cikti.

Belirsizlikler
Daha derin bir duzeyde, marksizmin merkezi onermelerinde bir dizi bulaniklik soz konusudur. Marx'in "Feurbach Uzerine Tezler", ya da "Kutsal Aile" gibi ilk eserlerinde, insanlar tarihin degistirilmesi pratiginde etkin bir oge olarak gorunurler. Buna karsilik, onun daha sonraki donemlerde kaleme aldigi calismalarda, tarih ve ekonomi belirleyicilik kazanir ve insan ogesi geri plana itilir.

Bu dusuncenin golgesi "Kapital"e de yansimistir. Marx, "Kapital"de, kapitalizmin uretimin daha sonraki gelisiminde bir engel haline gelecegini ve onceden tam olarak kestirilemeyecek yeni bir dogrultuya sapacagini ileri surer. Kapitalizmin gelecekte daha da geliserek son derece planli bir nitelik kazanacagini, dolayisiyla, salt uretkenlik acisindan bakildiginda, sosyalizmin kapitalizmi izleyecek yegane mantiksal asama olacagini soyler. "Kapital"e hazirlik niteligi tasiyan "Grundrisse"de, kapitalizmin varligini surdurebilmek icin kendi kendisini rasyonellestirecegi ongorusunde bulunur.

Bu, son derece determinsit bir dusunce tarzidir. Bu bakis acisi, dunyayi bilincli olarak sekillendiren ve degistiren ozneler olarak iscileri sahneden indirir. Sosyalizmi, kapitalizmin olgunlasmasini beklemekten ibaret bir mesele duzeyine indirger. Alman Sosyal Demokratlari gibi bazi marksistlerin devrime gereksinim olmadigina inanmis olmalarinin temelinde bu bakis acisi yatar.

Marx, ve onun olumunun ardindan Engels, soz konusu bakis acisini kendi mantiksal sonucuna kadar goturduler. Sosyalizmi sosyal demokrasi ve secim yoluyla yaratma fikriyle flort ettiler. 1869'da, sag partilerle ittifak arayisindaki Alman Sosyal Demokrat Partisi'ni desteklediler.

Bu dusunceleri kucumseyen Bakunin, demokratik devlet kavramini su sekilde tanimlayarak alaya aldi: Devletin merkezilesmesi ve egemen halkin aydin bir yonetici azinliga fiili itaati.

Secim yoluyla sosyalizm?
Marx ve Engels, Paris Komunu'nden hemen sonra Sosyal Demokrat Parti'den ayrildilar. Fakat, 1895'te, Engels tekrar eski bakis acisina geri dondu ve ("Komunist Manifesto"nun yeni basimina yazdigi onsozde) toplumu degistirmek icin secimle iktidara gelme fikrini one cikardi. Marx'in kendisi de, bir ara, Ingiltere ve Amerika gibi ileri kapitalist ulkelerde sosyalizmin parlamento yoluyla insasinin mumkun olabilecegini ileri surmustu.

Oyle gorunuyor ki, Marx ve Engels, 1871 yilina yakin zamanlar disinda, iscilerin ozyonetimine dayanan toplum fikrini ciddi olarak degerlendirmemislerdir. Hatta bu konu uzerinde ayrintili olarak durmamislardir. Buna karsilik, Proudhon (ki kendisiyle cesitli konularda farkli dusuncelere sahibiz), Bakunin ve Kropotkin soz konusu fikir uzerinde ayrintili olarak durmuslardir.

Bakunin'in Marx'in determinizmini yadsimasi, onun, koylulugun devrimci bir durumda oynayabilecegi rol konusunda bir kavrayisa ulasmasini da sagladi. Marx, koylulugu, genel olarak iscilere destek olmayacak gerici bir sinif olarak gordu. Bakunin ise, koylulerin, devrimci fikirlerden etkilenmeleri durumunda devrimcilesebileceklerine inandi. 1871'de kaleme aldigi "Bugunku Krizde bir Fransiz'a Mektuplar" baslikli calismasinda koyluler icin mukemmel bir program ortaya koydu.

Bakunin'in temel dusuncesi, topragin kosulsuz olarak kucuk koylulere devredilmesi, kirda zorunlu askerlik, vergi, kira, ipotek gibi uygulamalarin kaldirilmasiydi. Devletin tasfiyesi ve yanisira miras haklarinin ortadan kalkmasiyla birlikte, birey, kendi mulkunun yegane garantoru durumuna gelecekti. Bir anda genis topraklarin koylulerin kullanimina acilmasi, sehirlerden ve topraksiz tarim iscilerinden gelen yogun anarsist propagandanin da etkisiyle, cok gecmeden bir gonullu kolektiflesme programini gundeme getirecekti. 1936 Ispanyasi ile 1921 Ukraynasi'nda yasanmis olan sey tam da budur. Bu fikirlerin, gelismekte olan ulkeler acisindan gecerliliklerini hala koruduklarini soylemek de mumkun.

Ya gonullulukle, ya da asla
Bakunin, ayrica, zora dayali kolektiflestirmenin tehlikeleri konusunda uyarilarda bulunmustu; kolektiflestirmenin gonulluluk temelinde gerceklestirilmesi zorunluydu: "Kollektivizm ancak kolelere zorla dayatilabilir ve bu tur bir kolektiflestirme insanligin reddi anlamina gelir."

Dolayisiyla, anarsistlerle marksistler arasinda temel farkliliklar vardir. Marx ozgurlukcu degildi, tarihe ve sinif mucadelesine son derece determinist bir bakis acisiyla yaklasti. Ardillari olan Lenin, Stalin ve Mao, Marx'in bu olumsuz fikirlerini alip genisleterek, kendi diktatorluklerini akla yakin kilmak icin kullandilar ve soz konusu fikirlerden 'Parti her seyin basinda gelir' seklindeki teorilerini desteklemek icin yararlandilar.

Diger yandan, Marx ve Engels, haksiz bir bicimde, pek cok anarsist tarafindan birer seytan gibi gosterilir. Oysa, anarsistlerin pek cogu, "Kapital"de ortaya konmus olan ekonomik cozumlemeyi buyuk olcude kabul eder. "Kapital"de sunulan fikirler, yuzlerce yila yayilan arastirmalari bir araya getiren bir sentezdir. Yine, bu fikirler, marksistlerin tekelinde degildir. Materyalist cozumleme yontemi ve Marx'in kapitalizm elestirisi, Marx ve Engels'in politikasini benimsemeden kabul edilebilir. Soz konusu fikirler tum dunya iscilerine aittir ve bize dusen gorev bunlari yayginlastirmaktir.

Marksizm Ve Anarsizm
 
#7
Marx, kapitalizmin kendini yok etme eğiliminden memnundu. Ona göre kapitalizm, insanlığa daha üretken ve insancıl bir sistem olan komünizmi getirecek bir halk devrimiyle sona erecekti.
K. Marks
Karl marksın bu tezi zaten baştan cürümüştür...
kapitalizm üretken yapması sömürü ve tüketimin de hızla artmasıdır arz alep olayı denit iktisatta buna
ne olur fiyat düşer tüketim artar 1000 televizyon üretip 500tl satıyorsa bir firma 10000 tv üretim 300 tl satar marjdan kardır
ve tüketim endeksi yükselir az biraz iktisat araştırılırsa bunlar görülür aöf nin iktisat kitaplarını bu konuda okunmasını tavsye ederm özellikle 1983 1999 arası baskıları


Why Marx was wrong about capitalism | Adam Smith Institute


1818-1883 yılları arasında yaşamış olan, Marksizm ideolojisine ismini veren Karl Marks, sonradan Protestanlığı kabul etmiş, Yahudi kökenli Alman bir avukatın oğludur. Tarih, felsefe ve hukuk eğitimi alan Marks, insan toplumunun tarihini, her biri farklı bir üretim ilişkisine karşılık gelen dört aşama şeklinde tarif etmiştir. Beşinci aşamada ise insanlığın gelişe gelişe, en sonunda sınıfsız ve statik bir evreye varıp donup kalacağını ve insanlık misyonunu tamamlayacağını iddia etmiştir.
Yani “Bir çeşit gelişmek kanunu, gelişimsizliğin hâkim olduğu durağan bir toplumsal yapıya ulaşacak ve insanlar bir tarağın dişleri gibi her yönden eşit olacak” diyerek sınıfsız bir toplumun diğer bir ifade ile komünizmin geleceğini söylemiştir.

komünzim gelmişmidir? 1917 rusya devri mi!!?? 1918 proleterya mafyalığı
çin komünist reel bir ağır sanayi ucuz işci yüksek tükeim komün kapital krallığı
küba sa sosyalist tıp dışında bir başarı yok ekonomisi ortada


Kaybedenler Kulübü: Marks Yanıldı, Sol Yenildi, Devrim Sevdası Bitmedi | KD Dergi

marks stalin körü kröüne bağlanmak stalinde marks da tarihde yenilmiştir..tarihbilimsel bir olgu neden sonuçtur fen gibi tez iddasına gerek yoktur olan olaylarınısonucuorataya çıkar
tarihde bize marks neden nasıl niçin başarısız olduğunu göstermiştir üstelik kendiside bir burjuvaydı uşakları ve hizmetcileri vardır yani zengin komünistti :) lakin parasını sınıf diye adlandırğı işci köylü yada öğrencilere dağıtmamıştır


sn öcalanın bu konuda nokta atış tespitleri vardır..
HPG Online - Türkçe

Partiya Karkern Kurdistan - PKK Official Site Malpera PKK' ya Ferm



Komünist sol olarak da bilinen sol komünizm, Komünist Enternasyonal'in sol kanadını teşkil eden ve Komünist Enternasyonal'den 1920'lerden ayrılmış akımlardan gelen siyasi geleneğin ismidir. Komünist Enternasyonal'in dünyanın pek çok yerindeki partilerinde, oportünizme karşı devrimci görüşleri savunan sol kanatlar gelişmiş olsa da, bu akımlar en net biçimde Almanya-Hollanda komünist solu ve İtalyan komünist solu tarafından ifade edilmişlerdir.
"soladı geçen ülkeler ne ilginçtir ki faşizm in en büyük liderlerini çıkarmıştır ve sağ partilerin iktidar olduğu ülkelerdir"


Marksizmin Bunalımı*



Louis Althusser

Çeviri: Ayhan Özkan

İçinde bulunduğumuz durum üzerine kısa bir bakışla kendimi sınırlayacağım. Çünkü Doğu Avrupalı sürgünlere duyduğumuz ilgi sadece bilgi edinme ihtiyacına ve bir dayanışma duyurusuna dayanmıyor. Doğu ülkelerinde olup bitenler, bizi de doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü orada olan, aynı zamanda bize de oluyor. 0 ülkelerde olup bitenler, bizimle yakından ilişkilidir; bakış tarzlarımızı, mücadele hedeflerimizi, teorimizi ve pratiğimizi etkiler.

Çok kısa bir zaman içinde görüşlerimi, oldukça kaba ve şematik bir biçimde, aslında gerekli olan ayrıntılara girmeden sunacağım için şimdiden özür dilerim. Ama belki bir süreden beri. söz edilmeye başlandı. Açış konuşmasında Rossana Rossanda da bu kavramı kullandı.
Marksizmin Bunalımı

Yeni Tarihin Alacakaranlığından Sahipsiz Mirasa Dair Notlar

Stalin: Marksizm ve Ulusal Sorun ve Smrgeler Sorunu

Lenin: Oportnizm ve kinci Enternasyonalin k

SOSYALİST SOL

kapitalizm ne zaman TS ye göre çökme sürecine girse? kriz dönemi oluşursa local savaşlar (ağır sanayinin güçlnemesi ile tekrardan mali kapital sömürüdaha güçlüçıkarak devam eder

kapitalizm çökme aşamasına gelirse dünya savaşı ile bunu giderir tarih bunu göstermiştir
soğuk savaş da kapitalizm ilerlemesine büyük katkılar sağlamıştır silah sanayisi 60 yılda inanılmaz boyutlara ulaşmış tüketimsınırları aşmıştır
marks diye komünizm çığrtkanlığı yapanlar utanmadan afrikanın sömürüsne karşı felsefe edebiyatı yaparlar...


“Sanayisizleşme” mi, “Robotlaşma” mı, Yoksa Kapitalist Gelişme Yasaları mı? | sınıf mücadelesinde Marksist Tutum

Marx, Keynes ve Kapitalizm

Anafilya, FRANKFURT OKULU EFSANESNN YKSEL VE K

SOSYALİST SOL


marks ın iddasına göre kapitalizm çöküyorsa 200 küsür devletin 190-195 nin bugün komünist yada sosyalist olması gerekmezmiydi?
çalışma saatlerinin 6 üretimin tüketime endeksinin sorgulanıp ucuz işciliğin ve sömürünün tamamen ortadan kalkmış olması

TS marks lenin stalin dokunulmazlığını eleştirilemezliğini tapınmalığını bırakmalıdır
hepimiz kapitalizme hismet ediyoruz üretiyor ve tüketiyoruz
çep telefonu kullanıyorsan tüketiyorsun ve kapitalizm me hizmet ediyorsun bu kadar basit
 
#8
Marx, kapitalizmin kendini yok etme eğiliminden memnundu. Ona göre kapitalizm, insanlığa daha üretken ve insancıl bir sistem olan komünizmi getirecek bir halk devrimiyle sona erecekti.
K. Marks
Karl marksın bu tezi zaten baştan cürümüştür...
kapitalizm üretken yapması sömürü ve tüketimin de hızla artmasıdır arz alep olayı denit iktisatta buna
ne olur fiyat düşer tüketim artar 1000 televizyon üretip 500tl satıyorsa bir firma 10000 tv üretim 300 tl satar marjdan kardır
ve tüketim endeksi yükselir az biraz iktisat araştırılırsa bunlar görülür aöf nin iktisat kitaplarını bu konuda okunmasını tavsye ederm özellikle 1983 1999 arası baskıları


Why Marx was wrong about capitalism | Adam Smith Institute


1818-1883 yılları arasında yaşamış olan, Marksizm ideolojisine ismini veren Karl Marks, sonradan Protestanlığı kabul etmiş, Yahudi kökenli Alman bir avukatın oğludur. Tarih, felsefe ve hukuk eğitimi alan Marks, insan toplumunun tarihini, her biri farklı bir üretim ilişkisine karşılık gelen dört aşama şeklinde tarif etmiştir. Beşinci aşamada ise insanlığın gelişe gelişe, en sonunda sınıfsız ve statik bir evreye varıp donup kalacağını ve insanlık misyonunu tamamlayacağını iddia etmiştir.
Yani “Bir çeşit gelişmek kanunu, gelişimsizliğin hâkim olduğu durağan bir toplumsal yapıya ulaşacak ve insanlar bir tarağın dişleri gibi her yönden eşit olacak” diyerek sınıfsız bir toplumun diğer bir ifade ile komünizmin geleceğini söylemiştir.

komünzim gelmişmidir? 1917 rusya devri mi!!?? 1918 proleterya mafyalığı
çin komünist reel bir ağır sanayi ucuz işci yüksek tükeim komün kapital krallığı
küba sa sosyalist tıp dışında bir başarı yok ekonomisi ortada


Kaybedenler Kulübü: Marks Yanıldı, Sol Yenildi, Devrim Sevdası Bitmedi | KD Dergi

marks stalin körü kröüne bağlanmak stalinde marks da tarihde yenilmiştir..tarihbilimsel bir olgu neden sonuçtur fen gibi tez iddasına gerek yoktur olan olaylarınısonucuorataya çıkar
tarihde bize marks neden nasıl niçin başarısız olduğunu göstermiştir üstelik kendiside bir burjuvaydı uşakları ve hizmetcileri vardır yani zengin komünistti :) lakin parasını sınıf diye adlandırğı işci köylü yada öğrencilere dağıtmamıştır


sn öcalanın bu konuda nokta atış tespitleri vardır..
HPG Online - Türkçe

Partiya Karkern Kurdistan - PKK Official Site Malpera PKK' ya Ferm



Komünist sol olarak da bilinen sol komünizm, Komünist Enternasyonal'in sol kanadını teşkil eden ve Komünist Enternasyonal'den 1920'lerden ayrılmış akımlardan gelen siyasi geleneğin ismidir. Komünist Enternasyonal'in dünyanın pek çok yerindeki partilerinde, oportünizme karşı devrimci görüşleri savunan sol kanatlar gelişmiş olsa da, bu akımlar en net biçimde Almanya-Hollanda komünist solu ve İtalyan komünist solu tarafından ifade edilmişlerdir.
"soladı geçen ülkeler ne ilginçtir ki faşizm in en büyük liderlerini çıkarmıştır ve sağ partilerin iktidar olduğu ülkelerdir"


Marksizmin Bunalımı*



Louis Althusser

Çeviri: Ayhan Özkan

İçinde bulunduğumuz durum üzerine kısa bir bakışla kendimi sınırlayacağım. Çünkü Doğu Avrupalı sürgünlere duyduğumuz ilgi sadece bilgi edinme ihtiyacına ve bir dayanışma duyurusuna dayanmıyor. Doğu ülkelerinde olup bitenler, bizi de doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü orada olan, aynı zamanda bize de oluyor. 0 ülkelerde olup bitenler, bizimle yakından ilişkilidir; bakış tarzlarımızı, mücadele hedeflerimizi, teorimizi ve pratiğimizi etkiler.

Çok kısa bir zaman içinde görüşlerimi, oldukça kaba ve şematik bir biçimde, aslında gerekli olan ayrıntılara girmeden sunacağım için şimdiden özür dilerim. Ama belki bir süreden beri. söz edilmeye başlandı. Açış konuşmasında Rossana Rossanda da bu kavramı kullandı.
Marksizmin Bunalımı

Yeni Tarihin Alacakaranlığından Sahipsiz Mirasa Dair Notlar

Stalin: Marksizm ve Ulusal Sorun ve Smrgeler Sorunu

Lenin: Oportnizm ve kinci Enternasyonalin k

SOSYALİST SOL

kapitalizm ne zaman TS ye göre çökme sürecine girse? kriz dönemi oluşursa local savaşlar (ağır sanayinin güçlnemesi ile tekrardan mali kapital sömürüdaha güçlüçıkarak devam eder

kapitalizm çökme aşamasına gelirse dünya savaşı ile bunu giderir tarih bunu göstermiştir
soğuk savaş da kapitalizm ilerlemesine büyük katkılar sağlamıştır silah sanayisi 60 yılda inanılmaz boyutlara ulaşmış tüketimsınırları aşmıştır
marks diye komünizm çığrtkanlığı yapanlar utanmadan afrikanın sömürüsne karşı felsefe edebiyatı yaparlar...


“Sanayisizleşmeâ€� mi, “Robotlaşmaâ€� mı, Yoksa Kapitalist Gelişme Yasaları mı? | sınıf mücadelesinde Marksist Tutum

Marx, Keynes ve Kapitalizm

Anafilya, FRANKFURT OKULU EFSANESNN YKSEL VE K

SOSYALİST SOL


marks ın iddasına göre kapitalizm çöküyorsa 200 küsür devletin 190-195 nin bugün komünist yada sosyalist olması gerekmezmiydi?
çalışma saatlerinin 6 üretimin tüketime endeksinin sorgulanıp ucuz işciliğin ve sömürünün tamamen ortadan kalkmış olması

TS marks lenin stalin dokunulmazlığını eleştirilemezliğini tapınmalığını bırakmalıdır
hepimiz kapitalizme hismet ediyoruz üretiyor ve tüketiyoruz
çep telefonu kullanıyorsan tüketiyorsun ve kapitalizm me hizmet ediyorsun bu kadar basit
 
Üst