chp milletvekilinin gözaltına alınması ve "analizler"

Bunun yanısıra, suat dost,
"Böyle bir eylemin Aleviler'de nasıl bir karşılık bulacağını düşünen falan da yok."
tepkisine
"sanki., dersimde alevileri bir tek aygün temsil ediyor., pkk de sunnileri"
yanıtını vererek kule'nin tepkisine hiçbir şekilde yanıt teşkil edemeyecek birşey yazmış. Kule, Aygün'ün Dersim'de başat Alevi-siyasî önder olduğunu söylemiyor,, Aleviler tarafından benimseniliyorsa (kule'ye göre) böyle bir şahsın alıkonulması (rızası hilafına olsa gerek) Alevi Dersim halkında negatif bir algı yaratacağını söylüyor. Bu negatif algının yaşamda karşılığını bir kenara koyuyorum, bu algıyı tatmin edecek söz, "sanki dersimde alevileri bir tek aygün temsil ediyor., pkk de sunnileri" olmasa gerek.
haklısın yanıt yeterli, değil.. açıklayıcı da değil.. ben "niyeti" anlatmak istemiştim.. ama başka bir şeyin yanıtı gibi olmuş..
..............................................................

Yazını ayrıca okurum, ama n'olur bana da haksızlık yapma. İddiam, Dersim'de solun yeterince güçlü olduğudur.
bu iddiana itiraz etmedim.. katılıyorum.. hatta chp nin yeterince güçlü olmadığını sol oylar olmasa asla vekil çıkaramayacağını düşünüyorum.. haksızlık başka yerde yapmışımdır ama bu iddianla ilgili olmasa gerek..

Oradaki sol, Genç gibi birini yanına alıp da CHP'ye su taşımamıştır.
cümlem bu şekil değildi.. sol kamer genci yanına alıp da chp'yi destekledi demedim.. kamer genci yanına alan chp yi sol destekledi dedim.. iki cümle arasında çok fark var..

Genç, oraya askerî üniforma giyip gitse de sonraki seçimlerde vekil seçilebilecektir,, halkın bir kısmı buna muktedirdir.
evet.. nedenlerini biliyorum.. sadece aşiretsel ilişkilere de bağlı değil.. kamer genç dersimden gelen herkese kapıyı açar.. devletle işi olan kamer genç üzerinden rahatlıkla çözer.. çoğu zaman taviz de vermesi gerekmez.. bu siyasal değil biraz "sosyal" bir durum..

dersim ve dersimdeki sol analizleri ayrı ve derin bir konu.. yine son seçimlerdeki blok desteklenmemesi chp desteklenmesi de ayrı bir konu.. klasik dersim kemalizmi üzerinden açıklama yetmez..

bu arada belirteyim.. aygün gibilerinin m.kemal eleştirisi ayrıdır.. "kemalizm" ile flört ayrıdır.. ve her "kemalizm" farklı içerik taşıdığından herkesin ilişkileneceği yada karşı çıkacağı bir "kemalizm"de vardır.. bildiğin çbs yani..

"halktan yetki almak.. bu mu? bu ise., bunun devletle ilgisi nedir?"

Modern ulus-devletler, ortaya halk egemenliği (popular sovereignty) ile çıkmıştır. Kısa bir araştırma bunu gösterir, hatta İngilişçe karşılığı çok daha iyi sonuçlar getirir.
aynen doğru.. burjuva devleti yada burjuva devrimi denildiğinde bunun sosyal-siyasal yanı olarak bu dediğin çok önemlidir.. "yurtdaşlık-vatandaşlık bildirisi" 1789 fransız erksel-sistem değişiminin ana motoru idi. her ortaya çıkan iktidar adayı bu "halktan alınan yetki" konusuna değinir bunu mutlaka işlerdi..

zaten bende buraya mı takıldın diye sordum..
olabilir ama bu halktan alınan yetki ve evrensel litaratürdeki adı ile "katılım-temsiliyet" bunun niteliğini belirler..

Halktan aldığı yetki/kendini görevlendiren halk ile.. Amerikan anayasası, yetkisini zamanında halktan almıştı. Google Images'e yazar mısın "popular sovereignty" diye, ilk ne çıkıyor? American constitution, Amerikan anayasası..!

Dediğin gibi, bu pratik, binlerce yıllık insanlık tarihini göz önünde bulundurunca çok ama çok yeni. Ben bu pratiği çok olumladığım için, karşı çıkmıyor, bu hakkı eleştirmiyor ama kurgulanan dilin olabildiğince devlet-dışı olmasını istiyorum.
'Nasıl başladıysa öyle gitmesin' istediğim için, HPG'nin gözaltı pratiğini açıkladığın cümleler bana ters geldi. Daha geniş zamanda bu halk egemenliği kavramını, ve neye götürdüğünü tartılabiliriz.

seni anladığımı belirteyim.. kuşkularını da anladığımı belirteyim.. bu temelde eleştirilerini de anladığımı belirteyim.. yani., bu temeldeki her eleştiri-sorgulama iyidir.. yararlıdır.. direk savunma yapma gereği duymuyorum.. karşılıklı savunma temelli değil de., karşılıklı analiz şeklinde bir polemik bu anlamda hem yararlı hem gereklidir..

demokratik özerklik temelli her işleyiş sorgulanmalı didik didik edilmeli takipcisi olunmalıdır.. dili-biçimi vs. hepsi sorgulanmalı..

KCK aslında sistemin adı fakat bir yönetim kadrosunu da temsil ediyor. KCK, yaptığı açıklamada yerel birim inisiyatifi diyerek, halk komitelerini kast etmiş olabilir. Fakat, açıklamada, askerî bir birim olup olmadığı konusunda bir açıklama yapıyor mu? Bırakma kararını alanın da komiteler olduğu yönünde de bir açıklama yok..
haklısın.. ama neden ayrıntılı net açıklama yok bu bence ayrı bir durum.. güvenlik temelli olabilir.. biliyorsun.. halk komiteleri ile kck aynı şey değil.. ama sistem aynı diyerek illegalite olarak yargılamaya kalkıyor.. aslında., kck bu anlamda legalize olabilir(resmi anlamda demedim.. meşruiuyet anlamında dedim)..

kck açıklamasındaki yerel birimler sözü bence... hpg anlamında söyleniyor.. çünkü hpg de yerel insiyatiflerden alınan bilgiler(talepler) temelinde gözaltına alındı "gibi" dedi..

yine bence(okuduklarımın yarattığı algı temelinde).;
h.aygün hakkında kck da bir karar alınmış olsa idi(ki., buda yerel komitelerden gelen talepler ve bilgiler ışığında oluşur) bu sefer direk kck kararı ile gözaltına alınmaktan bahsedilirdi.. demekki konu yerelde konuşulmuş güvenlik birimi uygulamış yukarıya bildirmiş.. yukarısı da bu noktada karar bildirmiş..

Açıklamda yerel birim deniyor ama bunu 'sorumluluk
bizde değil' tarzında söylediklerini de sanmıyorum.
Yoksa bunu kapalı olsa da belirtirlerdi.
Biliyorum ki KCK yönetimi de, bütün olarak halk komitelerine (KCK birimlerine) bağlıdır
.
katılıyorum... ama bir noktaya değineyim.. tahminim!! ., kck yönetimi halk komitelerine bağlı değil.. halk komiteleri ayrı.. ama halk komiteleri içinde kck içinde yer alan., politik özneler var.. bu öznelerin bu halk komitelerine seçtirdikleri temsilciler var.. işte bu anlamda bu seçilenlerin aldıkları kararlar bir anlamda kck kararlarını belirliyor.. kck içindeki politik özneler de bu kararları uyguluyorlar.. itiraz eden varsa karar kck adına alındığından. birimde., uyan politik özne görev alıyor.. her hpg birimi direk tamamen pkk çizgisinde değildir.. öcalan bunu belirtmişti.. ama kck ya bağlıdır..

burada., birim halk komitesi kararı geçerlidir.. hpg birimi bunu uygulamak zorundadır.. ama hpg koşullar gereği., bazen., yada genelde., kendi insiyatifini de kullanır.. bu kullanma gerekirse yargılanır..
okuduklarımdan bunu anlıyorum.. ama bunlar benim algılarımdır.. geçerli doğru değildir..

ayrıca bu sistem daha kurulma aşamasında.. bunu da unutmayalım..

elbette belirttiğim gibi., ..sovyetler iktidara dendi oldu., iktidar sovyetlere dendi., olmadı iktidar bolşeviklere oldu..
iktidar yok.. demokratik özerklik temelli halk komiteleri var deniliyor.. yarın.. iktidar pkk ye olur ise. elbette yanlış olur..

Bahoz filminde çok güzel anlatıyor,
izledin mi?
izledim..

"konuşuluyor..ve açıklamalara şaşırdığımı nerden çıkarttın.. bu cesaretlerini sorguluyorum.."

Başka bir gözaltı analiz haber-yazında
HDK'ye şaşırdığını söylemiştin.. BDP'ye
ise 'olur kekeler' demiştin.
Korkmaları mı gerekiyor? Bir daha
seçilemezler mi? Anlayamadım bu kısmı.
araştırmadım.. şaşırdım demişsem neye göre söyledim bakmam gerekir.. yani beklemiyordum demem ama yapar zaten de demem.. anlayacağın yaparsa şaşırmam.. demek istedim. yanlış ifadelerim olmuş ise bu doğrusudur..

kormaları söylemim sanırım amacı aşacak anlamlara açık olmuş.. elbette korkmaları gerekir derken senin ima ettiğin anlamda demedim.. içerde neler dönüyor bu dışa nasıl yansıyor anlamında dedim..
ben.; bdp içinden çatlama heveslileri olduğunu bilirim ve hep bir atak beklerim.. ortam sağlansa olur..
hdk ise.; daha katılımcıların çoğu nedir anlamış değil., bir kısmı zaten faydacı mantık ile yer alıyor.. örneğin emep.. buradaki cesaret de bu anlamda., hdk yı "totan" yekünü-varlığı ile çatısal bir partiye evirme histerileri halen mevcut.. bunun hdk içinde çatlama yaratacağını bildikleri halde bu tarzı işletmek cesaret işidir.. gel bizi "ayıkla" ey kitle demektir..
diğer önemli yan da açıklamadaki içeriktir.. bu içerik ciddi tartışmalara yol açacaktır.. ilerleyen "saatlerde" bunu görecek yaşayacağız ki., bazı birimler yaşıyor..

Bölgeye araştırma yapmaya gelmiş Batılı objektif muhabirler gibi konuşma suat dost allahını seversen :)
Zaten yanlış-hata var diyoruz ki o yüzden eleştiriyoruz. Sen de buna
göre karşılık vereceksin..
tamam.. bunu emir kabül ediyorum.. :) dikkat ederim ve amacıma da uygun..

Çünkü ben daha çok eleştirel gidiyorum, bunun sebebi de KÖH dışında olmam. Sen ise dahilindesin, daha çok haberdarsın, ama daha çok da sahiplenicisin.bu yüzden muhatap biraz da sensin .)
düzeltme yapayım.. ben köh dediğin şeyin dahilinde değilim.. ben özgürlük hareketi çzigisi dahilinde olma nedeniyle köh içine dahilim.. yani ortaklaşanlardan biriyim.. ama aynı zamanda., türkiyesolu içinden kopma biri de olduğumdan bu kopmanın tamamen yani herkesce yaşanması gerektiğini de düşünürüm..

bulunduğum alanda., bir süre bsp içinde yer aldım.. hatta yasaklı olmama rağmen resmen adımı kurucular içinde yazdılar.. bunu şunun için anlatıyorum..
devlet tarafından., itiraz edildiğinde., siz kabül etmek zorundasınız itirazı c.savcılığı yapar dendi.. ilginçtir.. itiraz yerele değil direk genel merkeze dava açılarak yapıldı.. yereldeki yetkililerle görüşüldüğünde., bu şahsı ısrarla bsp'ye dahil etmeniz ve resmileştirmenizin amacı ne denmiş..
onlara ve bazı "sol"culara göre., ben o sırada alanda kurulu olmayan hadep adına orda imişim ve birleşme sürecinin bir sonucu imiş.. aslında doğru sayılır.. şahsımda alanda olan olay genelde konuşuluyordu.. 1995 blok çalışması da çatı partisini hedefliyordu ama olmadı neden olmadı ayrı konu.. bizde., seçim hareketliliği sayesinde., hadep!i kurduk zaten..

demek istediğim.. sen benden ayrı ve farklı değilsin.. köh dediğin şeyin içine bende dahil değilim sende değilsin.. ama köh dediğin şeyin içindeki kürt solunun bazıları da bizim gibi. ayaklarımızın bastığı yerler farklı olabilir ama kafalarımızın durduğu yer aynı olmalıdır.. ben buna "ortak akıl" diyorum.. tek fikir değil çok fikirlerin ortaklaşması anlamında.. bu aynı zamanda., etnik-cins vs. köklerinde ortaklaşması demek oluyor.. böylece.,ilerde ben köh içinde dolaşırken köh içindeki biri tdh içinde dolaşabilecek ve köh., tdh gibi tanımsal ayrımlar da kalkacak.. ama etnik-cinsel tanımların kalmasında mahsur da olmayacak..
tam anlatabildim mi? bilmiyorum.. eksik ifade olabilir düzeltiriz..

"kamer genci yanına alan chp yi sol destekledi dedim.. iki cümle arasında çok fark var"

Doğru, bu haliyle var da.. yani Kamer Genç'i
yanına almasa sol'un desteklemesini mazur mu
göreceksin ?

"yine son seçimlerdeki blok desteklenmemesi chp desteklenmesi de ayrı bir konu.. klasik dersim kemalizmi üzerinden açıklama yetmez"

Yahu Dersim'de Kemalizm nasıl işletilecek?
En fazla CHP'yi Zazacı temele çekip oradan
oy kaptırırlar.. veya cemaat etkisine karşı
laiklik vurgusu yapılır ve Dersim halkının
bundan korunacağı sağlanır.

"bu arada belirteyim.. aygün gibilerinin m.kemal eleştirisi ayrıdır.. "kemalizm" ile flört ayrıdır.."

Bu arada niye belirttin anlayamadım,
Aygün ve Kemalizm :) Yani?
bugün Kemalizm'e öfke kusmak
da, Kemalizm'e mesafe almak da çok kolay
artık. Buradan bir mevzi kazanamıyor kimse,
liberaller iyi ekmek yiyor.

KCK ve halk komitelerini ayırıyorsun.
Bu kurumlarla ilgili söylediklerini ilk
duyuyorum. Bildiklerimden farklı şeyler
söylediğin için tekrar Sözleşme'ye
göz atayım dedim..
KCK sözleşmesinde zaten halk komitesi
diye birşeyden bahsetmiyor. Halk meclisleri,
komünler, eyalet meclisleri vesaire var.
Tahminlerle gidiyoruz ikimiz de, fakat
masadaki kağıtlara bakmadan da geçemeyiz.
Komite olarak Halk Sağlığı Komitesi, Emekçiler
Komitesi gibi komiteler var.. Halk komiteleri
bulunmuyor.

Halk komitelerini bölgede hemen hemen
her çizgi yapılandırmış durumda. TKP/ML'nin
de var.. fakat detaylısını bilmem, belki
KCK'den önce de PKK'nin halk komiteleri
yapısı vardı..

Bölgeye araştırma yapmaya gelmiş Batılı objektif muhabirler gibi konuşma suat dost allahını seversen
Zaten yanlış-hata var diyoruz ki o yüzden eleştiriyoruz. Sen de buna
göre karşılık vereceksin..

"tamam.. bunu emir kabül ediyorum.. dikkat ederim ve amacıma da uygun.."

Yo yo, öyle mi algıladın? Emir edebilir miyim
ben sana? Bilirsin, politik çizgileri tartışırken
illa ki karşılıklı pozisyon-tutum alma durumuna
düşeriz.. tartışmanın böyle devam etmesi doğrudur.
İlla ki o çizginin mensubu olmasak da, eleştirinin
ayarına göre pozisyon alırız.

Doğru, bu haliyle var da.. yani Kamer Genç'i
yanına almasa sol'un desteklemesini mazur mu
göreceksin ?
bu ve benzer bazı sorularına yeniden oku diye yanıt vereceğim.. :D
kamer gencin adaylığı bakidir ama dahil olduğu konseptler değişir.. kararı da derin devlet verir..

KCK ve halk komitelerini ayırıyorsun. Bu kurumlarla ilgili söylediklerini ilk duyuyorum. Bildiklerimden farklı şeyler
söylediğin için tekrar Sözleşme'ye göz atayım dedim..
KCK sözleşmesinde zaten halk komitesi diye birşeyden bahsetmiyor. Halk meclisleri, komünler, eyalet meclisleri vesaire var.
Tahminlerle gidiyoruz ikimiz de, fakat
masadaki kağıtlara bakmadan da geçemeyiz.
Komite olarak Halk Sağlığı Komitesi, Emekçiler
Komitesi gibi komiteler var.. Halk komiteleri
bulunmuyor.
haklısın ağız alışkanlığı ile yazmışım.. komiteler bu meclislerin alt kurumları.. hdk le aynı desem anlarsın..

kck ayrı derken bu anlamda dedim.. biri meşru olamıyor diğeri ise meşru olmak zorunda ve yarı meşru halde ilerliyor..

Halk komitelerini bölgede hemen hemen
her çizgi yapılandırmış durumda. TKP/ML'nin
de var.. fakat detaylısını bilmem, belki
KCK'den önce de PKK'nin halk komiteleri
yapısı vardı..
zaten var olanlar değişime sokularak oluşuyor..
türkiyesolunun halk komiteleri biraz farklı.. parti-örgüt belirleyendir.. burada ise tersi oluyor ve bu tarz oturtuluyor.. dikkat edersen geçmişte bazı işler!!(legal alanda dahil) çizgiye ters işledi.. istenmediği halde aday olanlar vs. ama direk müdahale edilmedi.. çizginin aktivistleri., bu gerçekliğe uymaya çalıştı.. "yukarıdan insiyatif" yerine., halkın aldığı kararları kabüllenmeyi zaman içinde dönüştürmeye çalışmayı öğreniyor.. yaşanmış deneylerden "okuduklarım" var..

dediğim gibi bu bir yeni süreç herşey tıkır tıkır işlemiyor.. bende gördüğün gibi dil bile tam oturmamış..