“Komünist Manifesto Eleştirilemez” Diyenlere Açık Mektup

#1
Başka Devrimci kurumdan olan arkadaşımın ifade ettiği “Komünist Manifesto Eleştirilemez” açıklamasını değerlendireceğim.
Komünist Manifesto’nun yazarlarının yanlış belirlemelerinden biri ise, “işçilerin refah düzeylerinin artması ve boz zamanlarının fazlalaşmasına paralel olarak, işçi sınıfının kendisi için sınıf olma bilincine daha kolay ulaşacağı” bilimindeki belirlemedir.
Bu belirlemeye iki nokta da itiraz edilecektir. Birincisi, ne yazık ki yaşamın acımasız pratiği bize bunun tam tersini göstermiştir. İşçilerin refah düzeylerinin arttığı bölgelere baktığımızda görürüz ki, buralardaki işçi sınıfı, adeta dünya proleter devrimin önünde fren işlevi görmüş ve bu işlevini sürdürmeye devam etmektedir. Refah düzeyi artmış olan işçiler, adeta burjuvazinin dünya işçi sınıfının içindeki kolu olarak işlev görmektedir.

İkincisi; bu yaklaşım ekonomist bir yaklaşımdır. Kapitalizmin egemenliği altında işçi sınıfının kültürü ve bilinci de kapitalizmin yarattığı kültür ve bilinçtir.
Bu egemen kültür ve bilinçle, kapitalizmin egemenliği altında işçi sınıfının refah düzeyinin artması, işçi sınıfını, bir tüketim toplumu olan kapitalist düzende kapitalizmin kendisini yeniden ve yeniden üretebilmesine, yaşam kaynaklarının aşırı tüketimine, dolayısıyla da kapitalizmin yeryüzü yaşamına karşı işlediği suçlara ortak eder. Refah düzeyi artmış Batılı işçilere baktığımızda, boş zamanlarında tüketmekten, seyahat etmekten ve eğlenmekten başka bir şey düşünmedikleri görülmektedir.

Komünist Manifesto’daki bu anlayış; devrimci gelenekte de ekonomist, dolayısıyla da reformist bir anlayışın gelenekselleşmesine hizmet etmiş, devrimci hareketin önemli bir kesiminin işçi mücadelelerinde kendilerini ücret ve hak talepleriyle sınırlamalarına, dolayısıyla da sendikalizmin batağına saplanmalarına yol açmıştır.
Sevgili arkadaş, bu eleştiri sadece sana değil. “Komünist Manifesto eleştirilemez” olduğunu söyleyen bütün devrimcileredir. Bir yandan eleştiri yaparken, diğer yandan kendimin bu hatalara düşmemem için özeleştiri de oluyor. Yani başka bir kurumdan bir devrimci ile konuşurken ondan öğrendim bilgilerin olduğunu, tartışmayı politik alanda tutmaya çalıştığımı, bilgim olmadığı alanda konuşmadığımı, egemen kültürün bir etkeni olan yenmek ve yarışmak davranışlarını sergilemediğimi belirterek özeleştiri de yapmış oluyorum.

Bir devrimcinin kendisine (kendi kurumuna) eleştirel yaklaşmalı ayrıca kendisini de eleştirerek özeleştirisini de yapmalıdır. Sevgili arkadaşın Komünist Manifesto eleştirilemez demesi “dinci” bir yaklaşımdır. Dinler de sorgulanmaz ve eleştirilemez ifadeleri bulunmaktadır.
Komünistler, Komünist Manifesto’yu eleştirebilir hatta kendi devrimci kurumlarını da eleştirebilir yeter ki bu yönde iradeye sahip olsun.
Komünist Manifesto eleştirilemez demek, onun kutsanması anlamına da gelmektedir. Komünistler, Komünist Manifesto’yu hak ettiği zemin üzerinde yeniden ayağa kaldırmak zorundadırlar.

Aykut Şahin

Yeryüzündeki Tembel Karıncalar: “Komünist Manifesto Eleştirilemez” Diyenlere Açık Mektup
 
#2
komünist manifesto eleştirilemez ifadeleri sorgulayanların inançlarıyla aynı duruma düşülmesine neden olmaktadır. Bu da diyalektik materyalizmin ve tarihsel materyalizmin kesin bir şekilde anlaşılmadığı ve "geliştirilmediğini" göstermektedir.
 
Üst